Gjuhe te tjera

Nëse zbuloni gabime në përkthim, ju lutemi raportoni ato në contact@climatestrike.ch .

Rastet aktuale

“Greva e klimës” organizon rregullisht protesta dhe ngjarje informuese për termocentralin e naftës në Birr. Këtu ju mbajmë të përditësuar.

informacione dhe fakte

Këtu rendisim faktet dhe informacionet më të rëndësishme për termocentralin e naftës në Birr. Këto gjithmonë mund të rregullohen kur ka informacion më të detajuar.

 

Çfarë dhe pse po ndërtohet në Birr

Qeveria federale po ndërton aktualisht një termocentral në vendin e “General Electric” (GE) në Birr. Termocentrali punon me naftë ose gaz. Termocentrali duhet të jetë gati nga mesi i shkurtit 2023 dhe është miratuar deri në pranverën e vitit 2026. Afati i kundërshtimeve tashmë ka skaduar .

 

Edhe pse ka zgjidhje të tjera, qeveria federale aktualisht po ndërton një termocentral në Birr. Kjo duhet të përdoret nëse prodhohet shumë pak energji elektrike. Në parim, termocentrali mund të funksionojë me naftë, gaz ose hidrogjen. Megjithatë, duke qenë se gazi do të jetë i pakët këtë dimër dhe hidrogjeni nuk është i disponueshëm në këto sasi, termocentrali me shumë mundësi do të funksionojë me naftë. Prandaj, në vazhdim të tekstit "centrali i naftës".

 

Specifikimet teknike

“General Electric” po vendos tetë termocentrale të lëvizshme me naftë të tipit TM 2500 në ish-parkingun ngjitur me termocentralin “General Electric” pikërisht pranë stacionit të trenit Birr. Këto kanë një prodhim total prej 250 MW. Përveç kësaj, do të shtohen edhe tre depozita të tjera nafte, duke vënë në dispozicion gjithsej njëmbëdhjetë depozita nafte. Transformatorët dhe rezervuarët e ujit gjithashtu nuk janë ndërtuar ende. Përveç kësaj, lidhja e gazit duhet të zgjatet. Depozitat e naftës dhe ujit janë bashkuar së bashku në anën e kundërt të Zentralstrasse.

 

Orari

Punimet e ndërtimit kanë nisur në fund të shtatorit. Nga fundi i tetorit, ka tre vinça në vend. Turbinat e para për termocentralet duhet të mbërrijnë në Birr në fund të nëntorit ose në fillim të dhjetorit. Këto transportohen me anije nëpërmjet Koper, Slloveni, në Roterdam, Holandë. Prej andej i çojnë edhe me anije nëpër Rhein në Zvicër. Në Zvicër, ndoshta në Bazel, këto ngarkohen në kamionë të artikuluar. Për çdo turbinë kërkohen pesë kamionë . Sipas informacionit të prodhuesit, këto termocentrale mund të ngrihen dhe të vihen në funksion brenda 11 ditëve . Operacioni testues duhet të fillojë më pas në janar, në mënyrë që termocentralet të jenë gati për përdorim nga mesi i shkurtit.
 

Asnjë pjesëmarrje demokratike

Më 23 shtator, Këshilli Federal nxori një urdhëresë të re për termocentralin Birr 10 . Një urdhëresë mund të ndryshohet ose krijohet nga vetë Këshilli Federal dhe nuk kërkon miratimin e Parlamentit. Shumë ligje dhe urdhëresa janë shfuqizuar, duke përfshirë urdhëresat për mbrojtjen nga zhurma dhe kontrollin e ndotjes së ajrit.

 

Procedura e kundërshtimit ndaj termocentraleve zgjati vetëm një javë dhe nuk ka efekt pezullues, çka do të thotë se punimet e ndërtimit janë ende duke vazhduar. Kishte dy kundërshtime. Pas refuzimit të pritshëm nga qeveria federale, ankuesit kanë vetëm pesë ditë për të apeluar kundër vendimit në Gjykatën Administrative Federale. Aktgjykimi i tij është përfundimtar dhe nuk mund të apelohet.
 

Planet afatgjata - edhe për Birr?

Qeveria federale ka njoftuar tashmë se termocentralet mund të operohen në Birr përtej vitit 2026. Të ashtuquajturat termocentrale me ngarkesë maksimale duhet të ofrojnë një kapacitet total prej 1000 MW. Prandaj, qeveria federale është gjithashtu në sqarime me vende të tjera. Kështu që Birr dhe vende të tjera mund të rrënohen nga termocentralet me zhurmë dhe erë të keqe për dekadat e ardhshme. Disa politikanë tashmë kërkojnë që këto termocentrale të mos funksionojnë vetëm në raste urgjente, por gjithmonë.

Po bëhet e zhurmshme

Termocentralet janë po aq të zhurmshme sa një fshesë me korrent, e cila është gjithmonë e zhytur - edhe gjatë natës.

Në vendbanimin afër termocentralit, ajo mund të marrë zhurmë deri në 74 decibel. Kjo është pothuajse aq e zhurmshme sa një fshesë me korrent. Kjo është e durueshme për disa minuta, por termocentrali mund të funksionojë për orë ose ditë. Atëherë kjo zhurmë bëhet e padurueshme: nuk mund të përqendroheni më ose të flini.

Do të qelbet

Ndotësit përbëjnë një rrezik të konsiderueshëm për të moshuarit dhe ata me shëndet të dobët në Birr. Ajri i dëmshëm do të thithin edhe fëmijët nga shkolla e afërt. Rezervatet natyrore rreth Birrit janë nën kërcënim.

Ndotësit e dëmshëm lirohen kur nafta ose gazi digjet. Brenda 24 orëve, nga gazi emetohen 2,8 tonë okside të azotit (NO_x) dhe madje 4,8 tonë nga nafta. Përveç kësaj, prodhohet monoksidi i karbonit (CO), me gaz 6,64 tonë dhe me naftë 2,8 tonë në 24 orë. Këto qartë tejkalojnë kërkesat e Urdhëresës Zvicerane për Ajrin e Pastër.

 

Pasojat shëndetësore të oksideve të azotit

Liga e mushkërive rendit efektet e mëposhtme të oksidit nitrik :

 • Simptoma inflamatore në traktin respirator
 • Rritja e acarimit të alergeneve
 • Një mbrojtje e përkeqësuar kundër infeksionit
 • Rritja e zvogëluar e mushkërive tek fëmijët
 • aritmitë kardiake dhe sulmet në zemër
 • Rritje e shtrimeve në spital për sëmundjet e mushkërive
 • Rritja e rrezikut të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes

 

Pasojat shëndetësore të monoksidit të karbonit

Sipas “Lung League” , monoksidi i karbonit mund të shkaktojë "dëmtime të përkohshme ose të përhershme në organe të ndryshme".

 

formimi i ozonit

Të dy oksidet e azotit dhe monoksidi i karbonit janë pararendës të ozonit. Liga e Mushkërive rendit efektet e mëposhtme të ozonit :

 • Irritim në hundë dhe fyt
 • Kollë dhe dhimbje kur merrni frymë thellë
 • Vështirësi në frymëmarrje gjatë sforcimit fizik dhe ushtrimeve në natyrë
 • Ulje e kapacitetit të mushkërive
 • Sulmet e astmës
 • Rritja e reagimit të rrugëve të frymëmarrjes ndaj stimujve të tjerë (grimcat, dioksidi i azotit, polen dhe marimangat) Rritja e shtrimeve në spital për sëmundje të mushkërive
 • Rritja e rrezikut të vdekjes nga sëmundjet e mushkërive dhe të zemrës

Ozoni gjithashtu dëmton bimët dhe ekosistemet 4 . Kjo dëmton pemët, por edhe rendimentin nga kulturat bujqësore .

Termocentrali po na shkatërron jetesën

Termocentralet e naftës në Birr prodhojnë më shumë gazra që dëmtojnë klimën se të gjithë

banorët e Cyrihut në të njëjtën periudhë.

Kur nafta ose gazi digjet, prodhohet gazi serrë CO2 që dëmton klimën. Kjo ngroh atmosferën tonë dhe bën që klima jonë të ndryshojë. Kriza klimatike ka pasoja kërcënuese për jetën për të gjithë ne. Në verën e vitit 2022 të gjithë e ndjemë vapën. Aare, e cila rrjedh pranë Birrit, është ngrohur aq shumë sa peshq të panumërt kanë ngordhur.

Termocentrali në Birr lëshon 4786 tonë CO2 në ditë kur operohet me naftë dhe 3625 ton CO2 kur operohet me gaz.

Çdo person në Zvicër ka konsumuar mesatarisht katër ton CO2 në vitin 2020. Kjo është rreth 11 kg CO2 në një ditë. Kur operohet me naftë, termocentrali emeton të njëjtën sasi CO2 si rreth 436,723 njerëz. Popullsia rezidente e qytetit të Cyrihut ishte 436,332 në 2021 . Nëse termocentrali do të funksiononte me gaz, ai do të lëshonte më shumë emetime CO2 sesa qyteti i dytë më i madh zviceran, Gjeneva, dhe rreth po aq sa të gjithë banorët* në kantonin e Friburgut së bashku.

Nuk ka nevojë për termocentrale me naftë

Ka shumë alternativa më të lira, më të qeta dhe më pak të dëmshme për ndërtimin e termocentraleve me naftë. Turbinat me erë furnizojnë me siguri energji elektrike në muajt e dimrit 13 . Sistemet diellore gjithashtu duhet të instalohen shpejt në sipërfaqe të mbyllura si muret e digave në Alpe. Përveç kësaj, konsumatorët e mëdhenj të energjisë elektrike duhet të kursejnë shumë më tepër energji elektrike.

Në vend të termocentraleve të naftës, nevojiten masa të tjera që nuk shkaktojnë asnjë emetim të dëmshëm për klimën, nuk sëmurin njerëzit, shkaktojnë pak ose aspak zhurmë dhe ndoshta kushtojnë më pak:

 • Masa më të rrepta për kursimin e energjisë elektrike për konsumatorët e mëdhenj
 • Zgjerimi i shpejtë i energjisë së erës (janë rreth njëqind herë më të qetë se një termocentral nafte)
 • Zgjerimi i shpejtë i sistemeve diellore në zonat e mbyllura në rajonin e Alpeve
 • Mbajtja e ujit në rezervuarë

“Greva klimatike” ka përpunuar gjithashtu një plan për tranzicionin e energjisë me ekspertë dhe shkencëtarë: https://climatestrike.ch/posts/cap-5-energy-supply-executive-summary Përmbledhja është vetëm në gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe anglisht në dispozicion.

Miliona taksa të djegura

Kostot për të gjithë mandatin vlerësohen në 470 milionë CHF 11 . Duke bërë këtë, “General Electric” bën një fitim të majmë, edhe pse ato para mund të ishin përdorur shumë më mirë.

Qeveria federale vlerëson koston totale të termocentralit në 470 milionë. Nuk është e qartë nëse tashmë janë përfshirë kostot për blerjen e gazit dhe naftës.

Vitin e kaluar, gjithsej subvencioni për fotovoltaikë ishte gjithashtu 470 milionë franga 12 , përveç që u ndërtuan sisteme me fuqi mbi 1000 MW, pra katërfishin e prodhimit të Birr.

Informacione të mëtejshme

Ne luftojmë kundër!

Jeni nga Birri apo nga zona përreth dhe jeni kundër termocentraleve të naftës? Atëherë luftoni së bashku me “Grevën klimës” goditjen klimaterike. Së bashku organizojmë protesta apo evente informuese dhe tërheqim vëmendjen ndaj kësaj padrejtësie. Na shkruani një e-mail në adresën e mëposhtme: contact@climatestrike.ch

Kush është “Greva klimatike”?

“Greva e klimës” është një lëvizje që ekziston që nga viti 2018. Ne duam që të mos konsumohet më qymyr, gaz natyror dhe naftë. Këto ngrohin tokën tonë dhe shkatërrojnë jetesën tonë. Ne jemi të përkushtuar ndaj një shoqërie ekologjike dhe sociale. Jemi jopartiakë dhe kryesisht të rinj. Njerëz të të gjitha moshave vijnë në ngjarjet tona.

Zbuloni më shumë rreth krizës energjetike

Ne raportojmë shumë për krizën energjetike dhe tregojmë se çfarë duhet bërë. Nuk është vetëm në Birr që zjarri po digjet, kështu që një pamje e tërësishme e situatës aktuale është e rëndësishme.